Vesistöt ja vesivarat

Japanissa vesi on liittynyt aina läheisesti  elinkeinotoimintaan ja kulttuuriin. Kalastus on ollut aina tärkeässä roolissa japanilaisessa kulttuurissa. Pääviljan eli riisin viljely on edellyttänyt kanavointi- ja pengerjärjestelyä ja vesiolojen säätelyä. Jokien tulviminen on aina kuulunut luonnollisena osana  riisin viljelykulttuuriin.

Japanin tuhoisasta tsunamista pelastuneiden kalastus alusten rivistö Miyakon satamassa.

Japanin kaupungeille on tyypillistä kaupunkipurot ja pystymuurein kanavoidut pienet kaupunkivesistöt. Asukkaiden pääsyä veden äärelle on helpotettu muun muassa purojen varteen rakennetuilla portailla. Hyvä esimerkki tällaisesta kaupunkipurosta on Tokion läheisyydessä sijaitseva Itachigawa-puro. Japanin maasto suosii vesivoiman käyttöä, mutta vuoden ajoista johtuva vesimäärän vaihtelu sekä puutteelliset varastointi mahdollisuudet ovat olleet vesivoiman suosion esteenä.

Kaupunkipuro itachigawa Tokion läheisyydessä. Kuvassa esimerkki kaupunkipurojen reunasta. 

Meret

Japania ympäröivät meret ovat maalle erittäin merkittävä tulojen ja ravinnon lähde. Japani kuuluu maailman johtaviin kalastustuotannon maihin. Maan vuosittainen kalasaalis on yksi maailman suurimmista. Liikakalastus ja saasteet ovat kuitenkin johtaneet Japanin lähivesien tyhjenemiseen. Meriliikenne on perinteisesti ollut Japanille tärkeä liikennemuoto ja Japanin kauppalaivasto sijoittuu maailman 20 suurimman joukkoon. Japanin huomattavimmat satamat sijaitsevat Jokohamassa ja Kopessa.

Kuva Japanin Jokohaman satamasta. 
Lähde: The Hindu

Suuret joet

Japanin pisin joki Shinano-gawa  on 367 kilometriä pitkä. Se virtaa Naganon prefektuurista Nigatan prefektuuriin. Vuonna 1922 jokeen rakennettiin Öközun kanava, joka suojaa Niigataa tulvavedeltä.

Japanin toiseksi pisin joki Tone on noin 322 kilometriä. Se oli ennen rautateiden keksimistä merkittävä kuljetusreitti, jota pitkin kuljetettiin sekä paikallisia tuotteita, että ihmisiä. Nykyään joessa on lukuisia patoja, jotka takaavat Tokion noin 30 miljoonan asukkaan talousveden saannin.

Muita tärkeitä jokia japanilaisille on  muun muassa Fuji ja Mogami. Fujin pituus on 128 kilometriä eli melkein sama matka kuin Salosta Suomen pääkaupunkiin Helsinkiin.

Shinano-gawa joki. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta tunnetuksi tullut energiayhtiö Tepcolla on vesivoimalaitos Shinano-Gawa joella.

Joen varrella sijaitsee myös riisiviljelmiä. 
Lähde: Swagger-co


Japanin suurimmat järvet


Japanin suurin järvi on nimeltää Biwa. Järvi sijaitsee Shigan prefektuurissa Honshun saarella. se on 670 neliökilometriä. Järvi on nimetty kitaraa muistuttavan biwa soittimen mukaan. Biwa on maailman kolmanneksi vanhin järvi. Järvi on tärkeä etenkin tekstiiliteollisuudelle.  Se toimii myös Kioton sekä Otsun vesivarastona ja noin 15 miljoonaa ihmistä saa juomavetensä tästä järvestä. Järveä ympäröi korkeat vuoristot, joiden huipuilta järveen valuu makeaa vettä vuoristopuroja ja jokia myöten.

Kuva Biwa järveltä. Kuvassa myös Japanin toisen pääuskonnon Shintolaisuuden tärkeä symboli Torii. Lähde: Trawel Wire Asia

Järvessä on makean veden kaloja kuten taimenta ja siinä viljellään myös helmiä. Helmisimpukoiden viljely aloitettiin Japanissa 1900 luvun alkupuolella. Japanilainen Kokichi Mikimoto kehitti ensimmäisenä helmien viljelytekniikan ja patentoi sen vuonna 1896.

Keväällä järvenpinta voi nousta, jopa kolme metriä sulamisvesien vuoksi ja myös syksyn taifuuni sateet nostattavat järven pintaa.

Järven rannat ovat suosituja  kauniiden maisemien sekä sen rallennalle rakennettujen erillaisten aktiviteettien kuten Kutatsu museon ja kasvitieteellisen puutarhan takia.

Helmien lajittelua Japanilaisessa yrityksessä. 

Yumebutain kasvitieteellinen puutarha. 

Vuosittain järvellä järjestetään Biwa maratooni. Ensikerran maratooni järjestettiin vuonna 1962. Maraton on suosittu tapahtuma, joka vetää järven rannoille niin japanilaisia kuin turistejakin.

Japanin toisiksi suurimmassa hachirögata järvessä sijaitsee japanin matalin kohta se on noin neljä metriä merenpinnan alapuolella.


Kuvassa 47 Japanin Prektuuria eli valtionalaista hallintoaluetta. 
Lähde: Wikipedia

Maraton on erittäin suosittu urheilulaji japanissa, jopa yrityksillä on omia maraton juokkueita ja tässä kuvassa on Biwa järven maratooni. Maratooneja seurataan Japanissa eniten koko maailmasta. Maraton on siksi suosittu laji että se edellyttää suurta sitkeyttä sekä mielen hallintaa. 
Lähde: PostmediaProvince

Ashi-kraaterijärvi sijaitsee kanagawan prefektuurissa, Fuji-Hakone-Izu kansallispuistossa. Järveltä on hyvin kaunis näkymä Fuji tulivuorelle. Koska järvi on tuliperäisellä alueella siellä on onsen-kylpylöitä. Onsen-kylpylät sijaitsevat kuumilla lähteillä. Onsen-kylpylöillä on ollut suuri merkitys japanilaisessa kulttuurissa. Lähes kaikissa Onsen-kylpylöissä miehet ja naiset kylpevät erikseen. Ennen kylpyä tulee peseytyä huolellisesti ja itse kylvyssä ollaan alasti.

Kuva Japanilaisesta Onsen-kylpylästä talvella.
Lähde: Yumi To Lesson

Kasumiqaura on Japanin maatalousalueella Ibakakin prefektuurissa sijaitseva pahasti rehevöitymään päässyt järvi. Viime vuosina järven tilaan on kiinnitetty erityisesti huomiota ja järven tila on paranemassa.

Suigetsu on tunnettu järvi vanhoista lustosavikerrostumistaan. Järvi sijaitsee keski Japanissa ja järvellä on suoritettu porauksia, joissa savikerrostumien on todettu ulottuvan aina 43 000 vuoden taakse.

1 kommentti: